Γιατί πρέπει να καθαρίζουμε τα στρώματα μας.

Τρόποι συντήρησης και καθαρισμού του στρώματος και πληροφορίες το μικροοικοσύστημά του.

Γιατί να καθαρίσω το στρώμα μου;
Στο στρώμα περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας και αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται καθαρισμό. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στον ύπνο μας απονεκρωμένα κύτταρα εναποτίθενται στο υφασμάτινο κάλυμμα του στρώματος (καπιτονέ) και σε συνδυασμό με την υγρασία και τη θερμοκρασία, που είναι σχετικά σταθερές, αναπτύσσεται ένα αραχνοειδές μικρό έντομο γνωστό ως «άκαρι της σκόνης».

Το άκαρι της σκόνης
Το ακάρεο αυτό καθ’ εαυτό είναι αβλαβές για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια. Το πρόβλημα αρχίζει όταν η τροφή των ακαρέων, τα απονεκρωμένα μας κύτταρα, βρίσκεται σε αφθονία και τα έντομα πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Στον κύκλο της ζωής του παράγει περιττώματα και πεθαίνοντας μένει ο εξωσκελετός του ο οποίος χάνει την υγρασία του και τη στήριξη στο ύφασμα. Αυτά, τα περιττώματα και ο εξωσκελετός, είναι το πρόβλημα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα περιττώματα περιέχουν ένα ένζυμο που αποδεδειγμένα είναι αλλεργιογόνο και ο εξωσκελετός επιβαρύνει το δέρμα και όλη την αναπνευστική οδό από τη ρινική κοιλότητα έως τους πνεύμονες.

Αλλεργία στην σκόνη
Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει σε ένα παραμελημένο στρώμα είναι ότι κάθε φορά που «πέφτουμε» στο κρεβάτι ή αλλάζουμε πλευρό μετακινούμε ένα σύννεφο βαριάς λευκής σκόνης που περιέχει νεκρά κύτταρα, ακάρεα, περιττώματα, γύρη και σκόνη, με αποτέλεσμα να την αναπνέουμε και να έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας.
Οι συνέπειες αυτής της πολύωρης καθημερινής επιβάρυνσης εκδηλώνεται στους ανθρώπους με αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα και δερματικά εκζέματα.
Αναντίρρητα μπορούμε να αποφύγουμε τα παραπάνω με την χαμηλή υγρασία, τον καλό καθημερινό αερισμό του χώρου και τον τακτικό επαγγελματικό καθαρισμό του στρώματος

Πως μπορώ να συντηρώ το στρώμα μου;

Τακτικός αερισμός του στρώματος
Το σημαντικότερο που μπορεί να γίνει είναι ο τακτικός αερισμός του χώρου για να διατηρείται χαμηλά η υγρασία σε αυτόν. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αναφερόμαστε στις κλιματολογικές συνθήκες της Αθήνας. Σε περιοχές ή χώρους με υψηλή υγρασία δεν αρκεί μόνο ο αερισμός αλλά χρειάζεται και αφύγρανση.

Επίσης, είναι καλό, εφόσον είναι εφικτό, να βλέπει το στρώμα άμεσα το ηλιακό φως για την μείωση ακόμα περισσότερο της υγρασίας στο στρώμα.
Σημαντικό είναι και το σκούπισμα του στρώματος με την ηλεκτρική σκούπα, όπως σκουπίζουμε τον καναπέ, για να πάρουμε την σκόνη και τα νεκρά κύτταρα πριν προλάβουν να εισχωρήσουν βαθύτερα στο ύφασμα του στρώματος.

Τακτικό σκούπισμα με την ηλεκτρική
Ακόμα, μπορούμε να περιστρέφουμε το στρώμα και στους δύο άξονές του (πάνω-κάτω, κεφάλι-πόδια) ώστε να «ξεκουράζεται» και να λερώνεται ομοιόμορφα.

Τέλος, ο περιοδικός επαγγελματικός καθαρισμός καθαρίζει σε βάθος το στρώμα ενώ επιπρόσθετα υπάρχουν τρόποι λεύκανσης και απολύμανσης. Σπανιότερα κάνουμε και χρήση βιοκτόνων.

Πως γίνεται ο επαγγελματικός βιοκαθαρισμός στρώματος;
Πριν αναλύσουμε τους τρόπους που καθαρίζουμε το στρώμα είναι απαραίτητο να αποσαφηνίσουμε κάποιες έννοιες για την αποφυγή της όποιας παρερμηνείας.

ΒΙΟΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ είναι ο καθαρισμός που αφαιρεί μέρος ή το σύνολο του επιβαρυντικού για την υγεία μας φορτίου. Το φορτίο αποτελείται από ρύπους όπως σκόνη, γύρη, ακαθαρσίες, αλλά και έμβιους παρασιτικούς μικροοργανισμούς όπως μικρόβια, μύκητες, ακάρεα. Έτσι, κάθε καθαρισμός που αντιμετωπίζει τα παραπάνω ονομάζεται βιοκαθαρισμός.
Είναι σαφές ότι ο βιοκαθαρισμός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον «βιολογικό καθαρισμό», ο οποίος ορίζει τον καθαρισμό των υδάτινων λυμάτων για να επαναχρησιμοποιηθούν για πότισμα και άλλες εργασίες ή να παροχετευτούν στην θάλασσα.

Απολύμανση είναι η εφαρμογή, κατά την διάρκεια ή μετά από τον καθαρισμό, μίας μεθόδου για την καταστροφή συνήθως των περισσοτέρων ή όλων των παθογόνων λοιμωδών ή παρασιτικών παραγόντων με θερμότητα, ακτινοβολία, χημικά μέσα αλλά και βιοκτόνα .
Σε αντίθεση με την αποστείρωση, η απολύμανση δεν καταστρέφει τα σπόρια (το αναπαραγωγικό υλικό) των μικροβίων.

Η διαδικασία του βιοκαθαρισμού μπορεί να περιλαμβάνει τρεις φάσεις ανάλογα με την κατάσταση του στρώματος:
α) Απομάκρυνση του φορτίου από το στρώμα (βασική εργασία χωρίς νερό)
β) Λεύκανση-απολύμανση (εάν υπάρχουν κιτρινίλες ή λεκέδες από αίμα κ.α. στο στρώμα)
γ) Χρήση βιοκτόνων ακαρεοκτόνων (σπάνια)

Απομάκρυνση του φορτίου
Η βασική αυτή εργασία είναι η στεγνή απομάκρυνση των ρύπων με ειδική σκούπα υψηλής απορρόφησης και ταυτόχρονης δόνησης από το βάθος του στρώματος. Για ένα διπλό στρώμα θα χρειαστούν περίπου τριάντα λεπτά της ώρας και για τις δύο πλευρές του και θα βγει αρκετή σκόνη για να γεμίσει μια μεγάλη κούπα . Η εργασία αυτή μπορεί να είναι και υγρή με τη μέθοδο του ψεκασμού και της άμεσης απορρόφησης “injection extraction”.

Λεύκανση και απολύμανση.
Πολλά στρώματα έχουν κιτρινίλες ή λεκέδες που πρέπει να αφαιρεθούν. Για την εργασία αυτή χρειάζεται να ψεκάσουμε το στρώμα με υγρό που δεν θα αφήσει κατάλοιπα όταν στεγνώσει και δεν θα το υγράνει σε βάθος. Κατά την λεύκανση έχουμε ταυτόχρονη απολύμανση της επιφάνειας.
Απολύμανση μπορούμε να πετύχουμε επίσης και με την χρήση υπέρθερμου ατμού (πάνω από 160c και πάνω από 5bar πίεση) καθώς και με την χρήση λάμπας UVC με όποια μέτρα προστασίας συνεπάγεται αυτό για τον επαγγελματία

Όπως όλες οι υφασμάτινες επιφάνειες (ρούχα, χαλιά, σεντόνια, κουρτίνες) που χρησιμοποιούμε θέλουν τον ειδικό καθαρισμό τους, έτσι και το στρώμα, παρά την προστασία των σεντονιών, χρειάζεται ειδικό-επαγγελματικό περιοδικό καθαρισμό. Μόνο έτσι αποφεύγουμε την καθημερινή επιβάρυνσή μας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μοιράσου το στα social media:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp